##plugins.themes.huaf_theme.article.main##
Abstract
The experiment was conducted from September to November 2024 at the greenhouse of Can Tho Technical Economic College. The aim was to determine the effect of rootstock type and number of scions on the production of two fruits per melon, and to evaluate the growth, yield, and quality of melon fruits. The experiment was arranged in a completely randomized design with two factors and three replications, resulting in six treatments. The factors were rootstock type and the number of scions. Factor A: Rootstock type (rootstocks of Cucumis melo L. var conomon (Thunb) Makino and Benincasa hispida (Thunb) Cogn); Factor B: Number of scions (no grafting - control, 1 grafted shoot, and 2 grafted shoots). The results showed that there is no interaction between the two factors: rootstock type and number of grafted scions. Firstly, in terms of rootstocks: resulted in no significant differences in growth, yield, or fruit quality. Moreover, in terms of the number of grafted scions: grafting with one scion produced the highest efficiency, namely with 35% of plants bearing two harvestable fruits per plant. This treatment achieved the best performance in yield components and overall yield, with an average fruit weight of 2.38 kg/fruit, fruit height of 24.5 cm, fruit circumference of 52.5 cm, and yield of 39.7 tons/ha. Grafting 2 scions resulted in the highest rate of plants bearing 2 fruits for harvest per plant (55%). Grafting 1 and 2 scions showed equivalent fruit quality in terms of Brix degree (14.4%) and flesh thickness (3.38 cm), achieving higher effectiveness compared to the control (non-grafted).
##plugins.themes.huaf_theme.article.details##
References
Lê Thị Bảo Châu, Nguyễn Thị Bích Nhung và Trần Thị Ba. (2019). Khả năng sinh trưởng, năng suất và chất lượng dưa lê Kim Cô Nương ghép trên các gốc ghép họ bầu bí dưa. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, 367, 13-19.
Lê Văn Tấn, Võ Thị Bích Thủy, Trần Thị Ba, Phạm Minh Tâm, Trương Kim Hảo và Lê Thị Bảo Châu. (2021). Ảnh hưởng của gốc ghép bí xanh, dưa gang đến sự sinh trưởng, năng suất, chất lượng dưa lê (Cucumis melon L.) và dưa lưới (Cucumis melon var. Cantalupensis) trồng ngoài đồng. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, 414, 68-76.
Phạm Văn Côn. (2009). Kỹ thuật ghép cây rau hoa quả. NXB Nông nghiệp Hà Nội.
Trần Thị Ba và Võ Thị Bích Thủy. (2016). Nâng cao hiệu quả sản xuất rau Đồng bằng sông Cửu Long bằng kỹ thuật ghép gốc. NXB Đại học Cần Thơ.
Trần Thị Ba và Võ Thị Bích Thủy. (2019). Giáo trình cây rau. NXB Đại học Cần Thơ.
Trần Văn Toàn, Võ Thị Bích Thủy, Nguyễn Thị Cẩm Hằng, Nguyễn Phú Quý, Lâm Hoàng Như, Lê Thị Mỹ Quyên, Lê Minh Hải, Phạm Minh Hùng, Trần Vũ Can và Trần Thị Ba. (2019). Ảnh hưởng của gốc ghép mướp lên sự sinh trưởng và năng suất của giống khổ qua TS247 tại huyện Châu Thành tỉnh Sóc Trăng. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam, 104, 25-31.
Võ Thị Bích Thủy và Trần Thị Ba. (2024). Giáo trình Kỹ thuật sản xuất rau sạch. NXB Đại học Cần Thơ.
Võ Thị Kim Quyên, Trần Thị Ba và Võ Thị Bích Thủy. (2020). Kết quả nghiên cứu khả năng sinh trưởng, năng suất và chất lượng dưa lê và dưa lưới ghép gốc bí đao và dưa gang trồng trong nhà màng. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Nông Nghiệp Việt Nam, 116, 105-111.
Asian Vegetable Research & Development Center. (2000). Grafting takes root in Taiwan. Center point, the quarterly Newsletter of the Asian vegetable research and development centre, 1-3.
Chung, H. D., & Lee, J. M. (2007). Rootstock for grafting. In: Horticulture in Korea. Korean Society for Horticultural Science Technical Bulletin, Horticultural Science, 162-167.
Khereba, A. H., Bekhit, R. S., Kamooh, A. A., & El-Eslamboly, A. S. (2008). New grafting method for seedless watermelon plants propagation. Journal of Plant Production, 33(11), 8071-8090.
Lee, J. M., & Oda, M. (2003). Grafting of herbaceous vegetable and ornamental crops. Horticultural Reviews, 28, 61-124.
Lee, J. M., Kubota, C., Tsao, S. J., Bie, Z., Hoyos Echevarria, P., Morra, L., & Oda, M. (2010). Current status of vegetable grafting: Diffusion, grafting techniques, automation. Scientia Horticulturae, 127, 93-105.
Schwarz, D., Rouphael, Y., Colla, G., & Venema, J. H. (2010). Grafting as a tool to improve tolerance of vegetables to abiotic stresses: Thermal stress, water stress and organic pollutants. Scientia Horticulturae, 127, 162-171.