##plugins.themes.huaf_theme.article.main##
Abstract
The study was conducted from July to September 2024 at Can Tho University, with the objective of determining the appropriate nutrient solution concentration for the growth and yield of melon grown in static hydroponic system. The experiment was arranged in a completely randomized design with four treatments corresponding to four nutrient solution concentrations (900 ppm, 1,200 ppm, 1,500 ppm, and 1,800 ppm) and six replications. The results showed that the different nutrient solution concentrations did not significantly affect plant height, number of leaves, leaf size, or stem diameter. However, the 1,200 ppm treatment produced the highest values in fruit height (13.8 cm), fruit diameter (14.1 cm), and fruit weight (1,085 g). In contrast, the 1,800 ppm treatment resulted in the lowest values for fruit diameter, fruit circumference, flesh thickness, and fruit weight (541 g). There were no significant differences in brix level and vitamin C content in the melon flesh among the four nutrient solution concentrations. In melon cultivation using the static hydroponic method, a nutrient solution with a concentration of 1,200 ppm can be used to promote good plant growth and yield.
##plugins.themes.huaf_theme.article.details##
References
Lý Hồng Sơn, Trương Đông Thành, Trương Như Quyễn và Phan Ngọc Nhí. (2025). Đánh giá sinh trưởng và năng suất của 5 giống dưa leo trinh sinh (Cucumis sativus L.) trồng thuỷ canh tĩnh trong nhà màng. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp, 9(1), 4627-4636. DOI:10.46826/huaf-jasat.v9n1y2025.1208
Nguyễn Minh Chơn, Phan Thị Bích Trâm và Nguyễn Thị Thu Thủy. (2005). Giáo trình thực tập sinh hóa. Tủ sách Đại học Cần Thơ.
Nguyễn Thị Sơn. (2016). Nông nghiệp Việt Nam - Những cơ hội và thách thức trong bối cảnh hội nhập. Tạp chí Khoa học Đại học Sư phạm Thành phố Hồ Chí Minh, 8(86), 22-29.
Phan Ngọc Nhí và Bùi Vũ Luân. (2022). Ảnh hưởng của công thức dung dịch dinh dưỡng đến sinh trưởng và năng suất dưa hấu (Citrullus lanatus) trồng bằng kỹ thuật thủy canh ngâm rễ. Tạp chí Khoa học Đại học cần Thơ, 58(6), 126-133.
Tạ Thu Cúc. (2005). Giáo trình Kỹ thuật trồng rau. NXB Nông Nghiệp, Hà Nội.
Trần Khắc Thi và Trần Ngọc Hùng. (2005). Ứng dụng công nghệ trong sản xuất rau. NXB Lao động, Hà Nội.
Trần Thế Tục và Nguyễn Ngọc Kính. (2007). Kỹ thuật trồng một số cây rau quả giàu vitamin. NXB Nông nghiệp, Hà Nội.
Trần Thị Ba và Võ Thị Bích Thuỷ. (2019). Giáo trình cây rau. NXB Đại học Cần Thơ.
Trần Thị Ba, Bùi Văn Tùng và Trần Ngọc Liên. (2009). Hiệu quả của các loại giá thể, giống và dinh dưỡng trên sự sinh trưởng và năng suất của xà lách trồng thủy canh gia đình đông xuân 2007-2008. Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, 11(a), 339- 346.
Ferreira, R. M. D. A., Aroucha, E. M. M., Paiva, C. A. D., Medeiros, J. F. D. & Barreto, F. P. (2016). Influence of the main stem pruning and fruit thinning on quality of melon. Revista Ceres, 63(6), 789-795.
Gondi, S. P., Ganiger, V. M., Bhuvaneshwari, G., Madalageri, M. B., Kotikal, Y. K., & Manjunatha, G. (2016). Evaluation of oriental pickling melon (Cucumis melo L. var. conomon) genotypes for pest and disease reaction under northern dry zone of Karnataka. Journal of Environment and Ecology, 7(1), 29-36.
Sapkota, S., Sapkota, S. & Liu, Z. (2019). Effects of nutrient composition and lettuce cultivar on crop production in hydroponic culture. Horticulturae, 5(4), 72. DOI: 10.3390/horticulturae5040072
Spehia, R. S., Devi, M., Singh, J., Sharma, S., Negi, A., Singh, S. & Sharma, J. C. (2018). Lettuce growth and yield in hoagland solution with an organic concoction. International Journal of Vegetable Science, 24(6), 557-566.