##plugins.themes.huaf_theme.article.main##
Abstract
The study was conducted to assess the prevalence and antibiotic resistance status of E. coli and Salmonella on pork carcasses and in the environment at pig slaughterhouses in Hue city and nearby areas. The prevalence of Salmonella in carcass samples and slaughterhouse floor samples was 16.7%, higher than in water used for slaughtering (3.3%) and slaughterhouse surfaces (0.0%). On the other hand, the prevalence of E. coli in slaughterhouse surfaces, carcasses, slaughterhouse floors, and water used for slaughtering was 66.7%, 50%, 40.0%, and 30.0%, respectively. Salmonella and E. coli contamination rates on pork carcasses were higher in large slaughterhouses compared to small ones (P<0.05). The E. coli isolates exhibited high rate resistance to antibiotic, including ampicillin (88,9%); tetracycline (79,6%); chloramphenicol (65,7%). Concurrently, the Salmonella isolates resistance to tetracycline (82,4%), chloramphenicol (76,5%), and . Sulfamethoxazole/Trimethoprim (64,7%). For multi-drug resistance, among Salmonella strains, 52.9% were resistant to 6-8 antibiotics, while 35.2% were resistant to 2-5 antibiotics. Regarding E. coli, 67.5% were resistant to 2-5 a antibiotics, and 24.0% were resistant to 6-8 antibiotics. The findings contribute to data on the antimicrobial resistance of foodborne bacteria at slaughterhouses in Hue City and nearby regions, providing insights into reducing the risk of contamination and transmission of the foodborn pathogens.
##plugins.themes.huaf_theme.article.details##
References
Bộ Nông Nghiệp và Phát triển Nông thôn. (2009). Thông tư ban hành Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia lĩnh vực Thú y về lấy và bảo quản mẫu thịt tươi từ các cơ sở giết mổ và kinh doanh để kiểm tra vi sinh vật (QCVN 01 – 04:2009/BNNPTNT). Khai thác từ https://luatvietnam.vn/thuc-pham/quy-chuan-qcvn-01-04-2009-bnnptnt-kiem-tra-vi-sinh-vat-mau-thit-tu-lo-giet-mo-165859-d3.html
Trương Thị Quý Dương, Phạm Thị Ngọc, Ngô Chung Thủy, Đặng Thị Thanh Sơn, Trần Thị Nhật và Trương Thị Hương Giang. (2017). Mức độ kháng kháng sinh và gene quy định sản sinh men β-lactamaza (ESBL) của các chủng E. coli phân lập được từ cơ sở giết mổ trên địa bàn thành phố Hà Nội. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Thú y, 24(3), 31-38.
Phan Thị Lụa, Trần Anh Đào và Nguyễn Vũ Trung. (2021). Tỷ lệ nhiễm và tính kháng kháng sinh của vi khuẩn gây nhiễm khuẩn tiết niệu ở bệnh nhân điều trị tại bệnh viện hữu nghị đa khoa Nghệ An năm 2020”. Tạp Chí Truyền nhiễm Việt Nam, 2(34), 58-64. DOI: https://doi.org/10.59873/vjid.v2i34.106
Nguyễn Đức Quỳnh. (2023). Đặc điểm kháng kháng sinh và các yếu tố liên quan đến kết quả điều trị ở bệnh nhân nhiễm khuẩn bệnh viện tại khoa hồi sức tích cực, bệnh viện đa khoa tỉnh Vĩnh Phúc”. Tạp chí y dược lâm sàng 108, 18(dbv). DOI: https://doi.org/10.52389/ydls.v18idbv.1975.
Trần Quang Vui, Nguyễn Xuân Hoà, Lê Xuân Ánh, Lê Văn Phước, Nguyễn Thị Thuỳ, Từ Đình Quang, Nguyễn Thị Thu Phong, Phan Thị Minh Nguyệt, Nguyễn Tấn Nghĩa, Nguyễn Anh Tiến và Võ Thành Thìn. (2019). Xác định mức độ ô nhiễm E. coli trên thịt lợn và môi trường giết mổ tại một số cơ sở giết mổ tập trung ở Thừa Thiên Huế. Khoa học kỹ thuật Thú Y, 7, 29-37.
Trương Huỳnh Anh Vũ, Nguyễn Hoàng Khuê Tú, Chu Vân Hải và Huỳnh Yên Hà. (2021). Thực trạng và đặc điểm kháng kháng sinh của Salmonella spp. phân lập từ sản phẩm thịt tươi sống tại TP Hồ Chí Minh. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Việt nam, 8, 55-59. DOI: https://doi.org/10.31276/VJST.63(8).55-59
Trần Thị Lệ Triệu, Nguyễn Khánh Thuận, Nguyễn Văn Toàn, Lâm Tuấn Kiệt và Lý Thị Liên Khai. (2022). Sự vấy nhiễm và đề kháng kháng sinh của vi khuẩn Eschierichia coli trên thịt heo và môi trường tại cơ sở giết mổ thuộc huyện Châu Thành Tỉnh An Giang. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 58(1B), 189-196. DOI: https://doi.org/10.22144/ctu.jvn.2022.021
Bauer, A. W., Kirby, W. M., Sherris, J. C., & Turck, M. (1966). Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disk method. American journal of clinical pathology, 45(4), 493–496.
Clinical and Laboratory Standard Institute (CLSI). (2020). Performance standards for anti-microbial susceptibility testing. 30th Edition, M100.
https://clsi.org/media/3481/m100ed30_sample.pdf
Holohan, N., Wallat, M., Clark, E., Truong, D. T., Xuan, S. D., Vu, H. T., Van Truong, D., Tran Huy, H., Unger, F., & Stabler, R. A. (2022). Analysis of Antimicrobial resistance in non-typhoidal Salmonella collected from pork retail outlets and slaughterhouses in Vietnam using whole genome sequencing. Frontiers in Veterinary Science, 9, 816279. DOI: https://doi.org/10.3389/fvets.2022.816279
Hernández-Cortez, C., Palma-Martínez, I., Gonzalez-Avila, L. U., Guerrero-Mandujano, A., Solís, R. C., & Castro-Escarpulli, G. (2017). Food poisoning caused by bacteria (food toxins). In: Malangu, N. (Ed.), Poisoning: From specific toxic agents to novel rapid and simplified techniques for analysis (pp.33-72). IntechOpen, London. DOI: 10.5772/intechopen.69953.
Liu, C., Yao, K., Ren, D., & Xiao, Y. (2022). Prevalence and characterization of Salmonella from meat in slaughterhouses in Hangzhou, China. International Journal of Food Microbiology, 371, 109649. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109649
Singh, B., Bhat, A., & Ravi, K. (2024). Antibiotics misuse and antimicrobial resistance development in agriculture: A global challenge. Environment & Health, 2(9), 618–622. DOI: https://doi.org/10.1021/envhealth.4c00094
Sirichokchatchawan, W., Apiwatsiri, P., Pupa, P., Saenkankam, I., Khine, N. O., Lekagul, A., Lugsomya, K., Hampson, D. J., & Prapasarakul, N. (2021). Reducing the risk of transmission of critical antimicrobial resistance determinants from contaminated pork products to humans in South-East Asia. Frontiers in Microbiology, 12, 689015. DOI: https://doi.org/10.3389/fmicb.2021.689015